Uložiť do nákupného zoznamu
Vytvoriť nový nákupný zoznam

GN nádoby - nepostrádateľná súčasť každej profesionálnej kuchyne!

2023-07-31
GN nádoby - nepostrádateľná súčasť každej profesionálnej kuchyne!

GN nádoby sú nepostrádateľným prvkom každej profesionálnej prevádzky, bez ktorého sa nezaobíde žiadna profesionálna kuchyňa. Zamýšľali ste sa niekedy nad tým, čo znamená skratka GN? Táto skratka znamená Gastro Norm - systém noriem, ktoré sa používajú v gastronómii na definovanie rozmerov riadu a zariadení. Čo by sme však ešte mali vedieť o nádobách GN?

 

GN nádoby - veľkosti a základné informácie

Hlavnou výhodou nádob GN je, že sa ľahko udržiavajú v čistote vďaka zaobleným rohom, ktoré eliminujú problém usadzovania zvyškov potravín na ťažko prístupných miestach. Vďaka tomu tieto nádoby zaručujú vysokú úroveň hygieny.

GN nádoby sú vyrobené z materiálov, ktoré neovplyvňujú chuť potravín. Najčastejšie používanými materiálmi sú nehrdzavejúca oceľ, polypropylén a polykarbonát. Nehrdzavejúca oceľ si zachováva odolnosť voči mechanickému poškodeniu a vonkajším faktorom a veľmi dobre znáša nízke aj vysoké teploty, preto sú GN nádoby z nehrdzavejúcej ocele vhodné na skladovanie v chladničke aj na tepelnú úpravu. Na druhej strane polypropylén je odolný voči kyselinám, tukom, olejom a mlieku, neabsorbuje pachy ani chute a je vhodný do chladiacich zariadení, ale neodporúča sa vystavovať ho vysokým teplotám. Polykarbonátové nádoby tiež neabsorbujú pachy a chute a majú vysokú teplotnú odolnosť, takže ich môžeme umiestniť v chladiacich a mraziacich boxoch, ale nie sú vhodné na tepelné spracovanie pri teplotách nad 90°C.  Okrem toho môžu byť nádoby GN vyrobené aj z tritanu, grilamidu, porcelánu alebo smaltovanej ocele.

V súlade s normou EN 631-11:1996 sú nádoby GN k dispozícii v niekoľkých štandardných veľkostiach:

  • nádoby GN 1/1 - 530 mm x 325 mm
  • nádoby GN 1/2 - 325 mm x 265 mm
  • nádoby GN 1/3 - 325 mm x 176 mm
  • nádoby GN 1/4 - 265 mm x 163 mm
  • nádoby GN 1/6 - 176 mm x 162 mm
  • nádoby GN 2/3 - 352 mm x 325 mm 
  • nádoby GN 2/4 - 162 mm x 530 mm
  • nádoby GN 2/1 - 650 mm x 530 mm

 

Výška  GN nádob sa môže líšiť - 20, 40, 65, 100, 150 alebo 200 mm, čo ovplyvňuje ich objem.

Využitie GN nádob

Využitie GN nádob je mimoriadne všestranné. V gastronómii sa používajú na skladovanie, tepelné spracovanie potravín, chladenie a mrazenie potravín . Ich rozmery sú štandardné, vďaka čomu sa dajú ľahko umiestniť do rôznych typov zariadení, ako sú konvektomaty, chladiace a mraziace skrine, chladiace stoly, šalátové pulty, Bain Maries alebo tepelne izolované nádoby a stojany na nádoby. Vďaka možnosti rozdeliť väčšie nádoby na menšie pomocou konzolových pásov možno GN nádoby prispôsobiť špecifickým potrebám, napr. na skladovanie prísad na pizzu alebo šalátov v chladiacich pultoch a stoloch.

GN nádoby sú neoceniteľné v každej fáze manipulácie s potravinami - od prípravy cez tepelnú úpravu až po servírovanie. K nádobám je navyše možné dokúpiť veko, ktoré ešte viac rozšíri ich využitie. Veká môžu mať zabudované tesnenia, vďaka čomu je preprava nádob na potraviny mimoriadne bezpečná.

Celkovo možno povedať, že nádoby GN sú mimoriadne praktickým náčiním, ktoré výrazne uľahčuje prácu v kuchyni. Vďaka svojej štandardizovanej veľkosti, jednoduchému čisteniu a univerzálnosti sú nepostrádateľným vybavením každej profesionálnej kuchyne.

Zobraziť ďalšie položky z Júla 2023

Odporúčané

pixel