Uložiť do nákupného zoznamu
Vytvoriť nový nákupný zoznam

Balte a skladujte potraviny pomocou vákuového baleia!

2024-01-22
Balte a skladujte potraviny pomocou vákuového baleia!

Balenie je poslednou fázou prípravy, porciovania a ochrany potravín. Jeho účelom je chrániť pred vonkajšími vplyvmi, uľahčiť prepravu výrobkov, ako aj ich skladovanie a distribúcia. Je to účinný spôsob ochrany nespotrebovaných potravín a výrobkov s krátkou dobou trvanlivosti a všetkých tekutín a polotovarov. Vákuové balenie by sa malo používať na surové mäso, údeniny, syry, ryby, hotové jedlá a sypké výrobky, ako sú krúpy, cestoviny alebo káva.

Aké sú výhody vákuového balenia potravín?

Potraviny možno baliť rôznymi spôsobmi, ale najbezpečnejším riešením je vákuové balenie. Zabraňuje prístupu kyslíka k výrobkom, čo obmedzuje kazenie potravín, zmeny chuti, vysychanie, žltnutie, neumožňuje rast plesní a únik cenných vitamínov. Odstránenie prístupu kyslíka má za následok dlhšiu trvanlivosť, zachovanie prirodzenej vône, štruktúry a predovšetkým všetkých živín.

Príslušenstvo a vybavenie potrebné na vákuové balenie potravín.

Vákuové balenie - (vákuové balenie, VP) by nebolo možné bez vhodných fóliových obalov a zariadení vrátane vákuovej baliarne potravín alebo vákuového baliaceho stroja.


Obaly na vákuové balenie môžu mať rôzne formy vrátane vreca, vreca, fólie, nádoby, škatule zo skla, plastu alebo nehrdzavejúcej ocele. Najlepšie je spoľahnúť sa na obaly vyrobené z celofánu/polyetylénového laminátu, PET/PE laminátu, PA/PE laminátu a PET a PA fólie vo forme rukávov. Všetky sa vyznačujú vysokou odolnosťou proti poškodeniu, tesnosťou, ochranou proti znečisteniu a navyše nízkou priepustnosťou pre oxid uhličitý, kyslík a vodnú paru.
Pre výrobcov potravín je dôležitá aj marketingová stránka obalu, ktorý by mal byť navrhnutý tak, aby uľahčoval identifikáciu značky a rýchle nájdenie hľadaných informácií. Okrem toho zaujímavý grafický dizajn etikety priťahuje pozornosť spotrebiteľov, čím sa výrobok javí atraktívnejší v porovnaní s konkurenciou.

Vákuové vrecká na balenie potravín

Vákuové vrecká možno použiť na skladovanie surového mäsa a údenín, ako aj surových a údených rýb, syrov, obilnín, ovocia, hotových jedál, polievok, omáčok, koláčov a sušienok. Tieto vrecká sú k dispozícii v rôznych veľkostiach, aby sa uľahčilo skladovanie potravín rôznych veľkostí.


Rôzne riešenia balenia potravín

Potraviny sa môžu baliť viacerými spôsobmi vrátane vákuového balenia, balenia v modifikovanej atmosfére alebo balenia do zásobníkov.
Spomedzi mnohých rôznych možností balenia potravín dostupných na trhu vyniká najmä vákuové balenie. Ide o vynikajúce a jednoduché riešenie, ktoré zabezpečuje vzduchotesnosť obalu, a tým výrazne predlžuje trvanlivosť výrobku v ňom uloženého. Kúpa vákuového baliaceho stroja a príslušných podnosov alebo sáčkov je investícia, ktorá sa veľmi rýchlo vráti, a navyše používanie vákuového baliaceho stroja zníži množstvo odpadu spojeného s vyhadzovaním potravín podliehajúcich skaze. Vákuové baliace stroje sú dnes jedným z nevyhnutných zariadení v každom potravinárskom závode, veľkoobchode a obchode. Ich výhody začínajú oceňovať aj majitelia reštaurácií a iných zariadení spoločného stravovania.

Výhody vákuového balenia v obchodoch a stravovacích zariadeniach

Možnosť vákuového balenia potravín vrátane mäsa, údenín, hotových jedál alebo ovocia na želanie zákazníka je vynikajúcim riešením, ktoré nepochybne podporuje opakované nákupy alebo objednávanie jedál so sebou.
Okrem toho sú salámy a syry, ktoré boli v ten deň nakrájané, chránené pred vyschnutím a stratou chuti a výživovej hodnoty a môžu sa v prvom rade vrátiť do predaja nasledujúci deň.
Vákuové balenie ponúka možnosť znížiť množstvo odpadu spojeného s vyhadzovaním výrobkov podliehajúcich skaze a zároveň zaručuje hospodárnosť v kuchyni a vždy čerstvé a chutné výrobky, ktoré sa dostanú na stôl zákazníka alebo hosťa.

Používanie vákua pri balení potravín

Použitie vákua umožňuje sterilné a rýchle balenie veľkých množstiev výrobkov. Proces balenia potravín je veľmi jednoduchý - zvyčajne pozostáva z vloženia vreciek s výrobkom do komory, ich umiestnenia na tesniacu lištu a uzavretia veka. Po niekoľkých desiatkach sekúnd je výrobok vákuovo zabalený a pripravený na predaj.
Tento spôsob balenia potravín umožňuje zachovať vyššiu kvalitu výrobku počas jeho prirodzenej trvanlivosti.

 

Vákuové balenie

Základom vákuového balenia je odstránenie vzduchu z obalu. Obal sa uzatvára, zvyčajne zapečatením. Treba však mať na pamäti, že technicky nie je možné úplne odstrániť vzduch. Proces vákuového balenia je možný pomocou vákuového baliaceho stroja.

Počas procesu balenia je potrebné dodržiavať niekoľko pravidiel.

Pri vákuovom balení mäsa je dôležité udržiavať správne pH, ktoré nesmie prekročiť hodnotu 5,8. Tým sa surové mäso chráni pred vysušením a spomaľuje sa proces zrenia. Vákuovo balené mäso sa musí bezpodmienečne uchovávať v chlade. Pred vákuovým balením zeleniny je vhodné ju umyť, rovnako ako ovocie. Zelenina aj ovocie by sa mali skladovať v chlade. Vákuové balenie syrov sa odporúča na zachovanie chuťových a výživových vlastností tvarohu, plesňového syra a žltého syra.

Ohrev vákuovo balených pokrmov

Na ohrev vákuovo balených potravín budete potrebovať zariadenie sous vide. Ak takéto zariadenie nemáte, môžete použiť hrniec s vodou s teplotou približne 75 °C alebo bain-marie. Pri ohrievaní rôznych jedál týmto spôsobom si môžete byť istí, že sa ich chuť neprenesie.

Balenie v modifikovanej atmosfére

Balenie v modifikovanej atmosfére je druhou z metód balenia potravín. Balenie v modifikovanej atmosfére si vyžaduje MAP (Modified Atmosphere Packaging). Vo vnútri týchto obalov sa vzduch mení na plyn alebo zmes plynov.
Obaly s modifikovanou atmosférou majú vysokú bariéru voči kyslíku, oxidu uhličitému a vodným parám, umožňujú vzduchotesné uzavretie, sú odolné voči mechanickému poškodeniu a sú priehľadné, takže je možné ľahko skontrolovať, čo sa v nich nachádza.

Balenie v modifikovanej atmosfére - zmesi plynov

Najbežnejšie zmesi plynov pre balenie v modifikovanej atmosfére sú oxid uhličitý CO2, kyslík O2 a dusík N2. Každý z nich má svoju osobitnú úlohu. Oxid uhličitý má vlastnosti, ktoré bránia rastu baktérií a plesní, kyslík podporuje enzymatické reakcie na udržanie čerstvosti a dusík plní a zabraňuje "kolapsu" obalu. Tieto plyny sa používajú v rôznych kombináciách a pomeroch.

 


Niekedy sa na balenie ovocia a zeleniny v modifikovanej atmosfére používajú netradičné plyny, ako napríklad argón, xenón, oxid dusný alebo hélium. Tieto plyny sú chemicky inertné a nespôsobujú fyziologické ani mikrobiologické zmeny produktov.
Táto metóda sa používa na konzervovanie čerstvých výrobkov vrátane mäsa, lahôdok, pizze, pekárenských a cukrárenských výrobkov, zeleniny a hotových jedál. Dobre sa hodí aj na skladovanie suchých výrobkov, ako sú orechy, sušené mlieko alebo káva.

Ak sa pri balení rozhodneme použiť zmesi inertných plynov, odstránime z výrobku počas procesu aeróbne a anaeróbne baktérie, čím eliminujeme:

●žltnutie tukov
● zmena chuti a vône
● zhoršenie farby
● oxidácia vitamínu C, vitamínu E a betakaroténu
● strata hmotnosti po ochladení
● odparovanie obsiahnutých tekutín.

Je vákuové balenie zdravé?

Áno, vákuové balenie je určite zdravé. Zachováva čerstvosť, chuť a výživové vlastnosti výrobku. Okrem balenia je potrebné výrobky skladovať pri správnej teplote, vlhkosti, pH a po správnu dobu. V opačnom prípade dôjde k pomnoženiu nebezpečných anaeróbnych mikroorganizmov a následne prípadná konzumácia výrobku môže spôsobiť otravu potravinami.
Medzi výhody vákuového balenia patrí možnosť uchovávať suché výrobky mimo dosahu vlhkosti, chrániť ich pred plesňami, aeróbnymi baktériami a hmyzom. Tento spôsob skladovania zaručuje, že potraviny nestratia svoju výživovú hodnotu, zachovajú si svoju prirodzenú chuť, farbu a vôňu. Znižuje množstvo potravinového odpadu.
Nižšie je uvedená tabuľka, ktorá ukazuje, ako dlho možno vákuovo balené potraviny skladovať, aby ich konzumácia bola bezpečná pre naše zdravie.

Ako fungujú vákuové tesniace zariadenia?

Vákuová zváračka potravín nie je veľmi zložité zariadenie. Jediné, čo musíte urobiť, je vložiť konkrétny potravinový výrobok do špeciálneho fóliového vrecka a potom ho umiestniť do zariadenia. Vákuová zváračka vysaje vzduch zo sáčku, obal uzavrie a hermeticky uzavrie.
Proces odsávania vzduchu sa začne po zapnutí spotrebiča, odsávanie prebieha postupne, odsávaním malého množstva vzduchu, až kým sa vzduch úplne neodstráni.
Keď sa proces balenia preruší, t. j. keď sa spotrebič vypne, odsávanie vzduchu sa okamžite zastaví.

Záleží aj na obaloch

V závislosti od požiadaviek baliaceho stroja sa výrobky môžu baliť do špeciálne navrhnutých sáčkov(obalov) alebo podnosov. Takto pripravené výrobky vyzerajú esteticky a dajú sa ľahko skladovať, uchovávať a prepravovať.
Obal je vzduchotesný a pevný, nepreniká doň ani neuniká pach z vonkajšieho prostredia, takže v ňom môžeme skladovať rôzne výrobky vedľa seba, ale predovšetkým si oveľa dlhšie zachováva svoj pôvodný tvar a čerstvosť.
Použitie vákuového balenia eliminuje aeróbne baktérie, plesne a kvasinky, čím umožňuje niekoľkonásobne predĺžiť už spomínanú dobu skladovania.

Vákuová zváračka - rôzne modely

Na trhu je k dispozícii mnoho rôznych modelov vákuových baliacich strojov, ktoré sú mimoriadne užitočné v prevádzkach na spracovanie mäsa, lahôdok, zeleniny a pečiva, v obchodoch a stravovacích zariadeniach, a preto nemôžu chýbať v našej ponuke.

Prvým typom baliaceho stroja, ktorý by sme vám chceli predstaviť, je stolový vákuový baliaci stroj. Tieto baličky sú vyrobené z kvalitnej nehrdzavejúcej ocele a sú vhodné na vákuové balenie stredných a malých porcií výrobkov - do 4,5 kg. Ponúkajú možnosť balenia vo vákuu alebo v modifikovanej atmosfére. Niektoré modely majú manuálne a niektoré elektronické ovládanie a navyše možnosť uložiť jednotlivé programy balenia. Tieto baličky sú vybavené vysokokapacitnou vákuovou pumpou.

Ďalšie vákuové tesniace zariadenia sú modely s jednou alebo dvoma komorami. Jednokomorové alebo dvojkomorové baličky sú vhodné na balenie veľkých porcií potravín s hmotnosťou do 10 kg. Balenie sa vykonáva vo vákuu alebo v modifikovanej atmosfére. Vyznačujú sa vysokým výkonom. V paneli je možné uložiť až 100 jednotlivých programov vákuového balenia.

Okrem jednokomorových alebo dvojkomorových baliacich strojov sú k dispozícii aj bezkomorové modely na vákuové balenie. Tie sa môžu používať len na balenie suchých a chladených výrobkov do 3 °C. Neponúkajú možnosť balenia tekutých výrobkov. Pri ich používaní je nevyhnutný výber vhodných vreciek.

Náš sortiment zahŕňa aj zatváracie zariadenie na podnosy, ktoré je ideálne na balenie studených a teplých jedál so sebou do podnosov. Takéto zariadenie je ideálne pre stravovacie zariadenia, reštaurácie, bary a jedálne, všade tam, kde sa podávajú jedlá na donášku.

Tesnenia sú prispôsobené na balenie obedov, sendvičov, šalátov a polievkových misiek a majú rôzne formy. V tomto prípade sa nepoužíva vákuové balenie, preto sú tesnenia na podnosy určené len na krátkodobé skladovanie a prepravu hotových pokrmov.

Baliace príslušenstvo

Okrem zariadenia sú pri balení potravín nevyhnutné aj baliace vrecká. Sú k dispozícii v mnohých modeloch na použitie v komorovom alebo pásovom baliči. V závislosti od vašich potrieb môžu mať vákuové baliace vrecká rozmery od 10x10 cm do 50x80 cm. Vďaka tomu sa do nich ľahko zmestia výrobky rôznych veľkostí. Vrecká môžu byť hladké alebo so sieťovým vzorom.

Ďalším spôsobom balenia potravín alebo hotových jedál sú obaly pre catering. Na prepravu sa hodia jednoduché, dvojité alebo trojité obedové podnosy so vzduchotesným uzáverom. Mali by byť súčasťou vybavenia cateringových spoločností a stravovacích zariadení, ktoré ponúkajú objednávky na donášku.

stravovacie zariadenia. Vyhadzovanie výrobkov s krátkym dátumom spotreby a likvidácia nespotrebovaných porcií spôsobuje značné straty, zatiaľ čo ich použitie môže podnik vystaviť poškodeniu dobrého mena a nespokojnosti zákazníkov. 

Prezrite si náš sortiment baliacich zariadení a príslušenstva pre vákuové balenie a balenie v modifikovanej atmosfére.

Zobraziť ďalšie položky z Január 2024

Odporúčané

pixel