Zmäkčujte vodu ako profesionál.
Voda z vodovodu zvyčajne nie je vhodná na použitie v profesionálnej kuchyni. . Je to preto, lebo takáto "tvrdá" voda obsahuje rozpustené minerály a medzi nimi zlúčeniny vápnika (Ca) a horčíka (Mg), ktoré spôsobujú usadzovanie vodného kameňa. To je jednou z hlavných príčin porúch gastronomických zariadení a neplánovaných prerušení prevádzky kuchýň. Potreba zachovať konštantné prevádzkové parametre a znížiť usadzovanie a koróziu zariadení si vyžaduje ich zmäkčovanie. Ide o proces, počas ktorého sa z vody odstraňujú všetky zlúčeniny vápnika a horčíka zodpovedné za tvrdosť vody.
Takýto proces sa uskutočňuje pomocou takzvaného zmäkčovača vody. Výrobcovia ponúkajú rôzne riešenia v cenovom rozpätí od 20 EUR do dokonca 750 EUR, ale pri výbere sa neriaďte len cenou. Zmäkčovač vody je nevyhnutný pre správnu prevádzku konvektomatov a parných rúr, umývačiek riadu, kávovarov alebo strojov na výrobu kociek, t. j. nákladných zariadení, na ktorých je v mnohých prípadoch založená gastronómia.
Samozrejme, že zničenie takéhoto zariadenia zbytočne zaťažuje rozpočet podniku, ale aj menšia porucha, ktorá vyradí z prevádzky napríklad rúru, naruší chod kuchyne alebo dokonca znemožní prípravu mnohých jedál. Preto úpravca vody, známy aj ako "zmäkčovač", nie je zariadenie, na ktorom by ste mali šetriť. Ako kľúčový sa javí výber správneho spotrebiča s ohľadom na jeho účinnosť meranú prietokom vody, ktorý sa udáva v l/h. Čím viac vody spotrebuje spotrebič, tým účinnejší by mal byť zmäkčovač vody. Okrem toho je pri plánovaní nákupu správneho zmäkčovača vody nemenej dôležitý spôsob prevádzky, ktorý spočíva v regenerácii lôžka. Rozlišujeme manuálne, poloautomatické alebo automatické zmäkčovače vody. Kúpa najlacnejšieho zariadenia v praxi znamená, že sa musí regenerovať ručne a navyše si musíte pamätať, kedy to máte urobiť, napr. prepočítaním množstva použitej vody a kapacity . Pokročilejšie sú poloautomatické zmäkčovače, pri ktorých musíme regenerovať zvyčajne ručne po prijatí signálu zo zariadenia.
Používateľsky najprívetivejšie automatické zmäkčovače vody nielenže umožňujú takmer bezobslužnú prevádzku, ale vďaka možnosti naprogramovať interval regenerácie, napr. v noci, prakticky zabezpečujú stále rovnakú kvalitu vody.
Článok obsahuje všeobecné informácie, dúfam, že vás zaujme. Ak plánujete nákup profesionálneho gastronomického zariadenia alebo máte skúsenosti v tejto oblasti, o ktoré by ste sa chceli podeliť, neváhajte ma kontaktovať.
info@mmgastro.sk
tel. +421 232 606 284
pondelok – piatok: 9:00 – 17:00