Uložiť do nákupného zoznamu
Vytvoriť nový nákupný zoznam

Nerezová oceľ v gastronómii: Výhody a nevýhody riadu z tohto materiálu v profesionálnych kuchyniach?

2023-08-24
Nerezová oceľ v gastronómii: Výhody a nevýhody riadu z tohto materiálu v profesionálnych kuchyniach?

Nerezová oceľ je univerzálny materiál, ktorý sa s určitosťou používa v každej kuchyni - profesionálnej aj domácej. Nerezová oceľ sa používa pri výrobe mnohých kuchynských potrieb, ako sú hrnce, panvice, plechy na pečenie a GN nádoby. Vlastnosti nehrdzavejúcej ocele z nej robia ideálnu voľbu pre kuchárov na celom svete. V tomto článku sa budeme venovať najdôležitejším výhodám kuchynského riadu z nehrdzavejúcej ocele, ale poukážeme aj na jeho nevýhody.  

Výhody používania riadu z nehrdzavejúcej ocele:

1. Dlhá životnosť: nehrdzavejúca oceľ je mimoriadne odolný materiál, odolný voči pádom, poškriabaniu a korózii. To znamená, že nerezový riad môže vydržať mnoho rokov za predpokladu, že sa oň správne staráte.

2. Jednoduché používanie: hrnce a panvice z nehrdzavejúcej ocele sú univerzálne. Možno ich používať na varenie, dusenie, vyprážanie a na všetkých typoch sporákov vrátane indukčných.

3. Nadčasový dizajn: riad z nehrdzavejúcej ocele sa vyznačuje elegantným vzhľadom, vďaka ktorému dokonale zapadne do každého kuchynského prostredia bez ohľadu na štýl. Ďalším prvkom, ktorý prispieva k atraktívnemu vzhľadu, môže byť povrchová úprava: satén alebo vysoký lesk.

4. Ľahko sa čistí: nehrdzavejúca oceľ nevyžaduje žiadne špeciálne čistiace prostriedky. Možno ich umývať ručne alebo v umývačke riadu a prilepené zvyšky jedla sa ľahko odstránia.

5. Zdravé varenie: hrnce a panvice z nehrdzavejúcej ocele sú hypoalergénne a nereagujú s kyselinami ani zásadami. Nepreniknú do nich žiadne chemické ani škodlivé látky, a to ani pri vysokých teplotách.

6. Úspornosť: hoci nerezový riad nie je najlacnejší, vďaka svojej dlhej životnosti je investíciou, ktorá sa oplatí.

7. Rovnomerný ohrev: hrnce a panvice z nehrdzavejúcej ocele rovnomerne vedú teplo, čo znamená, že jedlo sa ohrieva rovnomerne.

Napriek tomu, ako každý riad, aj riad z nehrdzavejúcej ocele má svoje nevýhody.

Nevýhody riadu z nehrdzavejúcej ocele:

1. Dlhší čas zahrievania: Nerezová oceľ nie je veľmi tepelne vodivý materiál, preto sa riad z tohto materiálu môže dlhšie zohrievať. Mnohí výrobcovia však tento problém riešia pridaním vrstiev hliníka alebo medi do dna alebo tela svojich výrobkov, čo zvyšuje účinnosť ohrevu, urýchľuje zahriatie a pomáha rovnomerne rozvádzať teplo po celom riade.

2. Potreba variť s olejom: riad z nehrdzavejúcej ocele má povrch pokrytý mikroskopickými pórmi, čo znamená, že sa naň môžu prilepiť potraviny. Aby sa tomu zabránilo, je potrebné používať tuk alebo olej.

Bez ohľadu na drobné nevýhody sú hrnce a panvice z nehrdzavejúcej ocele jedným z najlepších kuchynských riadov dostupných na trhu pre profesionálov, ako aj pre domácich kuchárov. Vďaka svojej odolnosti, všestrannosti a bezpečnosti pri používaní sú nepostrádateľnou súčasťou každej kuchyne. Nemali by sme však zabúdať na správnu starostlivosť o ne, aby sme sa z nich mohli tešiť dlhé roky.

Ako si vybrať a používať riad z nehrdzavejúcej ocele?

Kuchynský riad z nehrdzavejúcej ocele je k dispozícii v širokej škále veľkostí a tvarov, čo vám umožní prispôsobiť výber vašim individuálnym potrebám. Panvice sú skvelé na vyprážanie mäsa, hydiny, rýb a zeleniny, zatiaľ čo hrnce sa hodia na varenie a dusenie.Nezabudnite svoj riad pred použitím dobre zohriať a používať dostatočné množstvo oleja alebo tuku. Okrem toho pravidelné čistenie a údržba zabezpečia, že váš riad vydrží dlho.

DÔLEŽITÁ RADA: solenie vody po jej uvedení do varu zabraňuje zmene farby na dne riadu, ktorá môže viesť k vzniku korózie.

Hrnce FORGAST z nehrdzavejúcej ocele

Ak prevádzkujete profesionálnu kuchyňu alebo jednoducho hľadáte kvalitný riad, ktorý sa uplatní v akomkoľvek prostredí, vrelo odporúčame výrobky značky Forgast, ktorá ponúka širokú škálu hrncov a panvíc rôznych veľkostí a objemov.

Kuchynský riad Forgast je vďaka silným stenám z nehrdzavejúcej ocele robustný a odolný. Ich 3 mm hrubé viacvrstvové dno sendvičového typu (nerezová oceľ-hliník-nerezová oceľ) zabezpečuje rovnomerné rozloženie tepla, ktoré je rozhodujúce pri príprave mnohých pokrmov. Ďalšou výhodou sú masívne nitované rukoväte, ktoré zvyšujú komfort používania a bezpečnosť pri manipulácii alebo prenášaní horúcich pokrmov. Riad Forgast možno používať na všetkých typoch sporákov - elektrických, sklokeramických, plynových a indukčných, čo výrazne zvyšuje jeho všestrannosť. Sortiment Forgast zahŕňa hrnce s pokrievkami aj hrnce bez pokrievok. Pokrievky je možné zakúpiť aj samostatne.

Panvice značky Forgast sú vyrobené zo satinovanej nehrdzavejúcej ocele, vďaka čomu sú mimoriadne odolné a estetické. Viacvrstvové dno sendvičového typu s hrúbkou 3 mm, rovnako ako pri panviciach, zaručuje vynikajúci rozvod tepla. Panvice sú vybavené odvetrávanou rúrkovou rukoväťou z leštenej nehrdzavejúcej ocele, ktorá výrazne zvyšuje komfort používania, najmä pri dlhšom vyprážaní . Panvice Forgast sú kompatibilné so všetkými typmi sporákov a ich ďalšou výhodou je, že ich možno umývať v umývačke riadu, čo uľahčuje ich údržbu.

Kuchynský riad Forgast je ideálnou voľbou pre profesionálnych kuchárov, ale aj pre ambicióznych amatérov. Ich solídne spracovanie, premyslený dizajn a funkčnosť z nich robia ideálnu voľbu do každej kuchyne.

Zobraziť ďalšie položky z August 2023

Odporúčané

pixel