Uložiť do nákupného zoznamu
Vytvoriť nový nákupný zoznam

Ako si vybrať umývačku riadu pre stravovacie zariadenia?

2023-11-21
Ako si vybrať umývačku riadu pre stravovacie zariadenia?

Umývačka riadu je jedným z kľúčových vybabení v stravovacích zariadeniach. Pomocou cateringových umývačiek riadu môžete výrazne urýchliť umývanie riadu alebo prácu v bare a zároveň zvýšiť štandardy umývania a vyvarenie riadu. Pri hľadaní vhodného spotrebiča je však potrebné zohľadniť určité skutočnosti, ktoré sa týkajú nielen samotného spotrebiča, ale aj miestnosti, v ktorej bude umývačka riadu nainštalovaná.

Príprava miestnosti

Prvým krokom v rozhodovacom procese by malo byť dôkladné naplánovanie priestoru a príprava miestnosti, do ktorej má byť umývačka riadu zapojená. Prvým dôležitým faktorom je správne umiestnenie odtoku do kanalizácie. Umývačky riadu pre stravovacie zariadenia majú na rozdiel od domácich umývačiek riadu gravitačný odtokový systém. To znamená, že voda z umývačky sa odvádza bez použitia ďalšieho čerpadla. Preto je dôležité, aby bol odtok z miestnosti umiestnený pod odtokom z umývačky riadu alebo v podlahe. Ak je priestorový odtok namontovaný príliš vysoko, možno budete potrebné zvážiť kúpu umývačky riadu s odtokovým čerpadlom alebo podstavca pod umývačku riadu, ktorý môže poskytnúť ďalší úložný priestor na tekutiny alebo koše umývačky a zlepšiť ergonómiu.

Ďalším dôležitým aspektom montáže umývačky riadu do miestnosti je správny výber napájania. Cateringové umývačky riadu sa môžu štandardne dodávať s napätím 230 V alebo trojfázové, t. j. 400 V. Ak elektrická inštalácia umožňuje 400-voltové pripojenie, mal by sa vybrať 400-voltový spotrebič. Tento typ umývačky riadu ohrieva vodu rýchlejšie, čo šetrí čas. Je tiež dôležité, aby bol prívod elektrickej energie blízko spotrebiča, aby bolo možné ho kedykoľvek rýchlo odpojiť.
Umývačky riadu potrebujú prístup k tečúcej vode. Je mimoriadne dôležité zabezpečiť dostatočný tlak vody v rozvodnej sieti. Ak je tlak vody príliš nízky, hrozí, že umývačka nebude správne plniť svoju funkciu. V takom prípade môžete investovať do umývačky riadu, ktorá má oplachovacie čerpadlo, ktoré pomôže vyriešiť problém nízkeho tlaku.

Okrem technických aspektov je dôležité aj bezprostredné okolie umývačky riadu a predovšetkým vybavenie, ktoré bude potrebné na správnu prácu so spotrebičom. Je dôležité pamätať na to, že do umývačky sa nesmú dostať zvyšky jedla, preto je potrebné z hygienických dôvodov zabezpečiť, aby bol v blízkosti umývačky k dispozícii kôš na odpadky, stôl s umývadlom alebo gastronomický drez . Drez by mal mať aj batériu s výtokom, aby sa riadne opláchol riad. V závislosti od typu umývačky riadu je možné zakúpiť aj špeciálne nakladacie a vykladacie stoly v rôznych konfiguráciách.

​ Výber umývačky riadu

Aby sa kúpa umývačky riadu považovala za úspešnú, spotrebič by mal byť efektívny a zároveň úsporný. Umývačky riadu majú rôzne konštrukcie, konfigurácie alebo dokonca umývacie cykly. Všetky tieto aspekty ovplyvňujú výkonnosť a ergonómiu spotrebiča.

Keď je umývačka riadu zapnutá, musí na správnu prevádzku zohriať značné množstvo vody v bojleri (približne 20-25 litrov Zvyčajne sa tak deje raz denne, hneď po zapnutí spotrebiča. V prípade umývačiek riadu s trojfázovým napájaním je tento proces podstatne rýchlejší ako v prípade umývačiek riadu na 230 V. Priemerný čas zahrievania trojfázovo napájanej umývačky riadu je približne 20 minút, zatiaľ čo v prípade jednofázovo napájaného modelu je tento čas zvyčajne 30 - 40 minút. Je tiež veľmi dôležité, aby bola umývačka riadu vybavená dávkovačmi na umývacie a oplachovacie tekutiny. Výrobcovia umývačiek riadu dodávajú spotrebiče s dávkovačmi nastavenými vo výrobe. Pred ich prvým použitím požiadajte špecializovaný servis, aby ich nastavil podľa odporúčaní.

POZNÁMKA: Ak sa na sklenenom riade a porceláne po umytí objavia škvrny alebo pena, neznamená to, že umývačka riadu je chybná, ale len to, že dávkovače chemikálií treba znovu nastaviť.

Existujú tri základné typy umývačiek riadu pre gastronómiu: podstavné, barové a digestorové. Každá z týchto umývačiek riadu sa líši predovšetkým svojimi rozmermi a spôsobom používania:

 Podstavné umývačky riadu pre stravovacie zariadenia sú najtypickejšie umývačky riadu používané v stravovacích zariadeniach. Sú vhodné na inštaláciu pod stôl aj pod omietku. Zvyčajne sa do nich zmestí 1 kôš na riad s rozmermi 50 × 50 cm. Riad sa vkladá cez dvierka namontované na prednej strane zariadenia.

 Barové umývačky riadu - majú podobný vzhľad ako umývačky riadu pod pracovným stolom, ale sú výrazne menšie. Tieto typy umývačiek riadu sa najčastejšie inštalujú pri bare, kde je výrazne obmedzený priestor, alebo v malých kuchyniach, kde sa používa menšie množstvo riadu ako v štandardnej reštaurácii. Sú ideálne na umývanie skleneného riadu alebo malého porcelánového riadu (napr. šálok a tanierov). Do týchto jednotiek sa zvyčajne zmestí 1 kôš s rozmermi 35 × 35 cm alebo 40 × 40 cm a riad sa vkladá spredu.

 Kapotované umývačky riadu sú najväčšie zariadenia a najlepšie sa hodia do veľkých umývacích priestorov, kde sa umýva veľa riadu alebo objemných predmetov (napr. podnosy, vysoké hrnce). Tieto typy umývačiek riadu sa zvyčajne kombinujú s vhodnými prívodnými a odvodnými stolmi na zvýšenie účinnosti. Ako už názov napovedá, umývačka riadu s kapotou má "kapotu", ktorá sa otvára potiahnutím rukoväte smerom nahor. Umývačka sa otvára vertikálne, čím umožňuje prístup do vnútra z troch strán. Vo vnútri umývačky sa zvyčajne nachádza 1 kôš s rozmermi 50 × 50 cm.

Okrem týchto troch základných modelov existujú aj tunelové umývačky riadu, umývačky určené zvyčajne na hrnce a podnosy, ktoré sa dobre uplatnia v umývacích priestoroch a priemyselných kuchyniach. Existujú aj umývačky, ktoré pojmú väčšie koše alebo 2 koše naraz. Tieto riešenia sú však rozhodne drahšie a menej rozšírené.
Cateringové umývačky riadu majú umývacie cykly rôznej dĺžky. Štandardný umývací cyklus sa pohybuje od 60 do 180 sekúnd. Niektoré umývačky riadu majú niekoľko cyklov s rôznou dĺžkou. Pri výbere umývačky riadu sa oplatí venovať pozornosť aj trvaniu umývacieho a oplachového cyklu, ktoré môže výrazne ovplyvniť účinnosť umývania riadu.

Ďalšou nezanedbateľnou funkciou je systém ovládania umývačky riadu. Lacné riešenia majú zvyčajne manuálne ovládanie, kde sa konkrétne funkcie nastavujú pomocou tlačidiel alebo voliča. Pri o niečo drahších modeloch môže byť ovládací panel elektronický,obsahovať dotykové tlačidlá a displej s časovačom. Takéto umývačky riadu môžu mať aj viac programov a možností (napríklad umývanie v komore).

​ Dodatočné vybavenie

Pri kúpe umývačky riadu sa oplatí počítať aj s príslušenstvom, ktoré zvýši komfort a účinnosť používania. Nižšie uvádzame najdôležitejšie príslušenstvo, ktoré môžete potrebovať v profesionálnej umývačke riadu:

Kondicionér vody: Tvrdá voda je bežný problém, ktorý sa dá ľahko vyriešiť inštaláciou kondicionéra vody. Zariadenie zlepšuje kvalitu vody tým, že odstraňuje zlúčeniny zodpovedné za tvorbu vodného kameňa v spotrebičoch. Kondicionéry vody znižujú riziko poruchy spotrebičov.

POZNÁMKA: Kondicionéry vody, zlepšujú kvalitu vody z vodovodu použitím nejódovanej soli v tabletách.

Dodatočné koše: V umývačke riadu pre stravovacie zariadenia je umývací cyklus krátky, takže prídavné koše umožňujú nepretržitú prácu pri zachovaní hygieny. Je potrebné si uvedomiť, že koše sú viacúčelovým príslušenstvom a že rôzne typy košov (napr. koše na sklo, taniere alebo príbory) môžu byť užitočné na správne usporiadanie riadu v umývačke.
• Vysokokvalitné kvapValiny: Investícia do kvalitných umývacích kvapalín prispeje k lepším výsledkom čistenia. Pri výmene kvapalín je dôležité prepláchnuť dávkovače.

Umývačky riadu sú základným vybavením každej profesionálnej kuchyne, zlepšujú kvalitu a hygienu umývania riadu, preto je mimoriadne dôležité vybrať si tento spotrebič premyslene. Kúpu umývačky riadu treba vopred naplánovať, aby ste sa vyhli problémom pri inštalácii a používaní!

Zobraziť ďalšie položky z Novembra 2023

Odporúčané

pixel